Mizmer Bireysel Danışmanlık
mizmer

HOBİLERİNİZİ YÖNETİN…

Hobileriniz neler, ne yapmaktan hoşlanırsınız? sorusu ile gündelik yaşamda pek çok kez karşılaşmışızdır. Hobiler;  fiziksel ve ruhsal sağlığa katkı sağlaması, bireyin kendini keşfetmesi ve günlük yaşamdaki motivasyonumuzu arttırması açısından büyük önem taşır. Eğer kendimize “uygun” olan hobiler edinebilirsek, yaşamda nefes alabildiğimiz bir alan oluşturabiliriz. Bununla birlikte yaşamımıza pozitif duygusal bir katkı sağlamış olur ve yeni beceriler kazanabiliriz. Bu noktada hobi seçiminde dikkat etmemiz gereken iki nokta bulunur. Birincisi; kendi mizaç yapımızın potansiyelinde var olan yeteneklere göre seçebileceğimiz hobiler… İkincisi; mizaç yapımızın potansiyelinde olmayan ancak beceri olarak kazanabileceğimiz hobiler... Bu yazımızda; bireylerin kendi mizaç yapısının potansiyelinde var olan yeteneklere uygun hobiler vermeye çalışacağız.

Kusursuzluğu Arayan Mizaç Tipindeki bireyler; ilgilendikleri konu ile ilgili bir sistem kurup, geliştirebileceği projelere katılmaktan ve zihinsel aktivitelerden keyif alabilirler. Örneğin; strateji oyunlarının içinde bulunmak, bilmece-bulmaca çözmek, satranç oynamak, entelektüel gelişimlerine katkı sağlayacak etkinliklere dahil olmak vb. hobiler DTM1 bireylerin yaşam kalitesini arttırabilir.

Duyguları Hissetmeyi Arayan Mizaç Tipindeki bireyler, genellikle çevresindekilerle etkileşim halinde olabileceği hobileri seçerler. Örneğin; dans etmek, sosyal duyarlılık faaliyetlerinde bulunmak, fotoğrafçılık kulüplerine katılmak, grup etkinliklerine katılmak ya da bir hayvanın bakımını üstlenmek vb. hobiler DTM2 bireylerin yaşam kalitesini arttırabilir.

Hayran Olunacak Kendilik İmajı Arayan Mizaç Tipindeki bireyler, yaşamlarının pek çok alanında yarışma ve rekabet içinde olmayı sevdikleri için  yarışma oyunları oynamaktan keyif alırlar. Aynı zamanda yaratıcı drama, tiyatral oyunlar gibi performanslarını ortaya koyabilecekleri hobi alanları DTM3 bireylerin yaşam kalitesini arttırabilir.

Duyguların Anlamını Arayan Mizaç Tipindeki bireyler, duygusal dünyasını yansıtabileceği yaratıcılık ve sanatsal aktivitelere ilgi duyarlar. Yazı yazmak, enstrüman çalmak, kamp yapmak, tasarım yapmak, sergi ve müze gezmek vb. hobiler DTM4 bireylerin yaşam kalitesini arttırabilir.

Bilginin Anlamına Ulaşmayı Arayan Mizaç Tipindeki bireyler, yaşamlarında daha çok bilişsel faaliyetlerde bulunmaktan hoşlanırlar.  İlgi alanlarına dair belgeseller izlemek, kitap okumak, laboratuvar çalışmaları ve satranç oynamak vb. hobiler yaşam kalitelerini arttırmalarına yardımcı olabilir.

Entelektüel Dinginlik Arayan Mizaç Tipindeki bireyler, bireysel gelişimlerine katkıda bulunacak her türlü fiziksel, duygusal ve bilişsel faaliyetlere katılmaktan hoşlanırlar. İlgi alanlarıyla ilgili seminerlere gitmek, seyahat etmek, kitap okumak, yazı yazmak, grup/bireysel spor dallarına katılmak, tiyatroya gitmek vb. geniş yelpazede sunabileceğimiz hobiler bu bireylerin yaşam kalitelerinin artmasına yardımcı olabilir.  

Keşfetmenin Hazzını Araya Mizaç Tipindeki bireyler, keyif alacakları ve adrenalin duyabilecekleri aktivitelere katılmaktan çok hoşlanırlar. Yaşamlarında boş durmaktan hoşlanmayan bu bireyler için bir ya da daha fazla hobi edinmek oldukça önem taşır. Doğa ve su sporları( yamaç paraşütü, kayak yapmak, sörf yapmak, dağcılık, tüplü dalış), motor sporları (F1, Nascar, Moto GP etc.), kampçılık, seyehat etmek, teknolojinin ön planda olduğu faaliyetlere katılmak vb. hobiler DTM7 bireylerin yaşam kalitelerinin artmasına yardımcı olabilir.

Mutlak Güç Arayan Mizaç Tipindeki bireylerin, fiziksel güç gerektiren aktivitelere eğilimi vardır. Örneğin;  dövüş sporları, paintball, futbol, basketbol oynamak bu mizaç tipindeki kişilerin hobileri arasında bulunur. Ayrıca bu bireylerin, bir organizasyona liderlik yapabileceği ve atik olmanın önemli olduğu faaliyetlerde bulunması yaşamlarından keyif almalarına yardımcı olabilecek hobi seçimleri arasındadır.

Fiziksel Konfor Arayan Mizaç Tipindeki bireyler, yaşamlarında rutin bir düzen oluşturabileceği ve konforunu bozmayan faaliyetlerden hoşlanabilirler. Örneğin yemek yapmak, yemek yemek, rahatlama merkezlerine gitmek (spa, hamam, masaj), kitap okumak,  sanal oyunlara katılmak vb. hobiler DTM9 bireylerin yaşam kalitelerini arttırmaya yardımcı olabilir.